03-11 Buenos Aires - Busje komt zo

"Hij staat er nog niet op hè", zeg ik tegen Marjolein. ‘Nee, de laatste bus die ik zie is die van zeven uur en die van ons is later". We zijn op het busstation van Liniers, niet zover van waar Marjolein en Pablo wonen. Ik ben eerder vanmiddag met een Uber naar hun toe gekomen. We wachten op de bus die ons naar Corrientes zal brengen, een stad zo’n 920 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. En dan zien we dat we op perron vijf moeten zijn. Net als de andere lange afstandsbussen staat daar een grote dubbeldekker bus voor ons klaar. We hebben stoelen bovenin direct bij het voorste raam. En wat voor stoelen! Dikke leren stoelen die helemaal achterover kunnen. Voor ons een soort krukjes die we op kunnen klappen, zodat onze benen ook helemaal rechtuit kunnen. De stoelen staan in een soort cubical, afgescheiden van de stoelen achter ons. Zo luxe heb ik nog nooit in een bus gereisd! Pablo neemt afscheid van ons en even later rijden we weg. Eerst naar station Retiro in de stad om andere passagiers op te pikken en dan op naar Corrientes.

De verzorging is prima. We krijgen champagne, voor Marjolein water, en dan is er een bingo. Ja, echt waar! We liggen helemaal dubbel van het lachen als Marjolein nog wint ook! Ze wint een fles wijn, die we maar snel in de tas stoppen, want het duurt nog wel even voor ze weer wijn mag drinken. We krijgen eten en drinken en kijken een film en dan is het zomaar tien uur geweest en gaan we slapen, althans we doen een poging. We liggen op zich prima met een kussentje en deken, maar worden toch iedere keer wakker.

      

 

04-11 Corrientes - Zwieren langs de boulevard.

Als het licht wordt genieten we van een prachtig uitzicht op de wetlands bij opkomende zon. Nog vijfenveertig kilometer te gaan tot onze eindbestemming.

   

 

We krijgen een minimaal ontbijtje, bestaand uit een kop thee, wat crackertjes en Maria biscuitjes en zijn om stipt zeven uur op de busterminal van Corrientes. "Zullen we daar even op een bankje gaan zitten, dan bestel ik een Uber". Gelukkig is er free WiFi. Ik tik het adres van ons hotel in de app, maar tot onze verbazing is er geen Uber beschikbaar in deze omgeving. Aj, dat wordt dan een gewone taxi. Gelukkig blijken die hier niet duur en betalen we ongeveer net zoveel als voor een Uber. We checken in in het hotel, nemen een lekkere douche en gaan dan op pad voor het ontbijt.

 

 

Even verderop in de straat zit een prima ontbijttentje waar we voor omgerekend vier euro vijftig een prima ontbijt krijgen inclusief koffie/thee en een glas sap. En dat is in totaal voor twee personen. Kom daar in Nederland maar eens om! We wandelen door de stad naar de rivier. Bekijken een kerk, en flaneren dan langs de boulevard net als veel inwoners van Corrientes. Zo nu en dan rusten we uit op een bankje en zien dan een prima restaurantje voor de lunch. We zitten aan de rivier heerlijk koel onder een paar bomen, drinken frisse limonade met citroen en eten heerlijke vis van de BBQ met gegrilde groenten. Na nog een eind wandelen keren we om een uur of zes terug naar ons hotel. Tijd voor mijn zwangere dochter om even te rusten voordat we gaan dineren.

         

 

05-11 Corrientes - Bureaucratisch dagje

Vandaag gaan we direct na het ontbijt naar de universiteit van Corrientes om Marjolein haar eindelijk in Argentinië gevalideerde diploma op te halen. Het heeft meer dan een jaar geduurd voor ze door het proces bij de universiteit heen was, maar nu kan ze dan eindelijk het diploma ophalen en in april het toelatingsexamen voor haar specialisatie gaan doen. En net als je denkt dat het nu klaar is, blijkt er nog een laatste stapje gewijzigd te zijn in het proces. Na validatie moet het diploma ook nog geregistreerd worden bij de overheid. En daar komt nu een enorme kink in de kabel. Door de wijziging kan dit niet meer door Marjolein fysiek in Buenos Aires worden geregeld. Nee, het proces is ten dele geautomatiseerd. Er gaat een digitale kopie naar Buenos Aires, die daar wordt gevalideerd, vervolgens een digitaal akkoord naar Corrientes dat daar wordt uitgeprint en aan het diploma gehecht. Totale doorlooptijd is onbekend, maar kan maanden duren. Marjolein moet zich in februari inschrijven voor het examen dat maar één keer per jaar wordt afgenomen. Ze moet ook nog een derde keer naar Corrientes om haar diploma weer op te halen. En dat is al met al een flinke domper. We zijn de rest van de dag druk met het diploma van de ene naar de andere locatie van de universiteit te brengen, diverse keren fotokopieën te maken, formulieren in te vullen en ga zo maar door. Er moet zelfs nog een kopie van haar diploma van de middelbare school komen. Aj, die heeft ze niet meegenomen. Maar hopen dat ze er een kopie van ergens in haar mail heeft en uit kan printen..... En dat lukt helaas niet, maar ze heeft wel het document waarmee haar VWO-diploma is gelegaliseerd en dat is gelukkig voldoende-:)

Nu eerst tijd voor een snelle lunch, dan siësta en daarna shopping time! Het kan geen toeval zijn dat in de omgeving van ons hotel heel veel babyspullen te koop zijn!

06-11 Corrientes - Dagje cultuur

César leidt ons rond in het Museo Histórico van Corrientes. En dat wordt een bijzondere rondleiding. We mogen diverse keren over de lijnen waarmee delen zijn afgezet heen stappen om dingen van dichterbij te kunnen bekijken. Zo zien we zelfs een ingelijste haarlok van één van de belangrijkste stichters van de stad. César vertelt ons veel over de geschiedenis van de stad. Zo legt hij uit waarom er een kruis in vlammen op het wapen van de stad staat. Tijdens de grote oorlog met Paraguay kwam er een bliksemschicht naar beneden die de aarde rondom het kruis in brand stak, maar het kruis zelf bleef intact. Dit werd daarom de plek waar de stad Corrientes is gesticht. Verder laat César ons een oude Engelse kluis zien, die we ook zelf mogen openmaken. In welk museum mag je gewoon nog oude spullen aanraken? Hier kan het allemaal. Natuurlijk wil César ook graag weten hoe twee Nederlandse dames in Corrientes verzeild raken. We vertellen dat Marjolein in Buenos Aires woont en met een Argentijn getrouwd is en dat ik samen met Henk zeilend naar Argentinië ben gekomen. Als we weer terug zijn bij de ingang vertelt hij dat uiteraard meteen door aan zijn vrouwelijke collega’s en die staan natuurlijk helemaal versteld!

 

 

Na het museumbezoek is het al weer tijd voor de lunch. We nemen ruim de tijd want de andere musea die we willen bezoeken zijn gesloten voor de siësta en gaan pas om vier uur weer open. Omdat we nog iets te vroeg zijn, zitten we een tijdje op het oude stadsplein totdat het Museo archeologico/antropologico open gaat.

            

 

Dit is een heel klein museum dat niet zoveel voorstelt, maar het is gevestigd in een prachtig oud huis dat zeker de moeite van ons bezoek waard is. Ook hier is er weer een gids die vooral veel praat over het zuiden van Argentinië als hij hoort dat Marjolein daar een paar jaar geleden is geweest en dat ik onderweg ben daar naar toe. We komen bijna niet meer weg omdat de beste man iedere keer weer een ander verhaal begint. Als het eindelijk lukt om te vertrekken komen we buiten in een flinke regenbui terecht. Gelukkig is het volgende museum dat we willen bezoeken, het Museo de Artes, vlakbij. Hier zien we een grafiektentoonstelling die ons niet echt kan bekoren. Waarschijnlijk omdat we niet begrijpen wat het achterliggende motief van de kunstenaar is. In de andere zalen hangen schilderijen van verschillende bekende Argentijnse kunstenaars waarvan we er een stuk of drie wel aardig vinden. Ook hier is weer een gids aanwezig, een aardige mevrouw dit keer. Ze tipt ons om de grote zaal van het theater aan de overkant te bekijken. Dat mag vast wel als we het vriendelijk vragen. Dus op naar het theater en we mogen inderdaad de zaal wel even bekijken. Een prachtig mooi klassiek theater dat één van de mooiste akoestieken ter wereld schijnt te hebben. We zijn inmiddels wel toe aan een lekkere kop thee. En dan is het al weer tijd om terug te gaan naar ons hotel waar we onze bagage ophalen. En dan met een taxi op naar de bus. Dit keer winnen we niets in de bingo;-)

 

  Terug naar beginpagina