01-09 Buenos Aires - Voorbereidingen

Het weergat houdt stand, dus willen we morgen in verband met het tij al vroeg vertrekken naar Colonia. Daarom doen we vanmiddag al ons bekende rondje officials en maken we de boot weer zeilklaar.

02-09 Colonia - Mooi tochtje

De Argentijnse Hidrografia geeft in de laatste hoogwater voorspelling een mooie verhoging. We kunnen vandaag rechtstreeks hiervandaan de Rio de la Plata op zeilen in plaats van via de omweg door het kanaal. Dat scheelt flink wat tijd. Walter en Roswitha hebben inmiddels twee keer de korte route kunnen varen en Walter heeft ons een foto van zijn track gestuurd. We hebben allemaal de laatste versies van onze digitale waterkaarten, maar er is al weer veel veranderd, dus het is oppassen geblazen. Ondanks onze voorbereidingen zitten we toch nog even verkeerd en loopt Romlea vast. Omdat we maar met heel weinig snelheid varen, krijgen we haar gelukkig weer los. We zitten net aan de verkeerde kant van een ton die niet op de kaart staat. We proberen de andere kant en dat gaat gelukkig goed. We zijn blij dat we even later weer op dieper water zitten en zetten daar dan ook pas onze zeilen. Het wordt een heerlijke zeiltocht. Het zonnetje schijnt en de hele route is ruim bezeild. Heerlijk!

      

 

03-09 Colonia - Inklaren maar weer

We liggen aan een mooring en hadden gister na aankomst eind van de middag niet echt veel zin meer om onze dinghy nog op te pompen. De wind is nu ook een stuk minder, dus pompt Henk na het ontbijt de dinghy op een roeien we naar de kant.

Als eerste checken we in bij het havenkantoor. Het Prefectura hokje bij de haven is leeg, terwijl er nu wel iemand zou moeten zijn. Volgens de dame op het kantoor is de beste man vast even aan de wandel. We strijken dan ook eerst maar neer op het terrasje aan de haven. Lekker in het zonnetje en uit de wind laten we ons de koffie goed smaken. En ja hoor, daar komt de Prefectura beambte aan lopen en kan Henk ons aanmelden. Dan nog even naar immigratie en zijn we weer ingeklaard in Uruguay.

We hebben inmiddels ook weer internet geregeld en ik stuur een appje naar de zeilgroep dat we goed zijn aangekomen gister. Er komt een berichtje terug van de Luna Blu, dat ze morgen ook naar Colonia komen.

04-09 Colonia - En uitklaren maar weer

"Hola, Henrique!", roepen we tegelijk. Verbaasd kijkt Henrique om. "Ah, Hola!", roept hij terug en zet koers naar Romlea. Hij heeft ook in Barlovento gelegen en woont in Colonia. Hij komt gezellig even aan boord bij ons en drinkt een biertje, terwijl wij het nog even bij een kop thee houden. Na een half uurtje gaat hij er weer vandoor en wij op pad voor het rondje uitklaren, want morgen is er al weer een prima weergat om terug te zeilen naar Barlovento.

 

 

Het is heerlijk weer vandaag en we maken, nadat we uitgeklaard zijn, nog een wandeling door het oude deel van Colonia. We hadden eigenlijk verwacht dat de Luna Blu inmiddels aangekomen zou zijn, maar ze zijn in geen velden of wegen te bekennen. Even later blijkt waarom. Ze hadden een ontzettend gedoe bij het uitklaren in Buenos Aires, waardoor het geen zin meer had vandaag nog te vertrekken. Ze doen morgen een nieuwe poging. We lopen elkaar dus helaas mis.

05-09 Colonia - Klein hoekje

We staan om zes uur op en willen om zeven uur vertrekken, zodat we mooi op hoog water op de ondieptes zijn. Ook nu is er weer extra hoog water, dus we kunnen opnieuw de korte route nemen. Het is flink koud, maar verder heerlijk zeilweer. We besluiten alleen de genua te zetten, want het grootste deel van de tocht is "plat voor de lap". We zijn een beetje luie zeilers vandaag, want vlinderen vinden we teveel werk. Bovendien gaan we dan ook net iets te hard, zodat onze timing dan niet goed uitkomt. Om één uur varen we de haven weer binnen, waar Marcelo ons een handje helpt. En dat laatste loopt bijna heel slecht af. We hebben de wind dwars op het schip, dus legt Marcelo Gauchita als een buffer tussen ons en de buurboot. Henk pikt de mooringlijn aan de hoge kant op en is bezig met afmeren. Dan hoor ik Marcelo ineens heel hard schreeuwen. Hij zit met zijn arm bekneld tussen onze boot en Gauchita! Gelukkig krijgen we hem redelijk snel bevrijd, maar hij heeft erg veel pijn. Hij wilde voor ons de mooringlijn aan de leikant van de boot uit het water halen, maar had zich even vergist in de kracht en de richting van de wind. Gelukkig gaat het even later weer redelijk en er lijkt niets gebroken, maar een flink blauwe arm zal hij er zeker aan over houden. We drukken hem op het hart wel even bij een dokter langs te gaan. Zo zie je maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

’s-Avonds hebben we een etentje bij Marja en Henk. Walter en Roswitha zijn er ook. Het is Marja’s verjaardag en Henk heeft een heerlijk lasagne gekookt. Al weer een gezellige avond.

06-09 Buenos Aires - Otra vez

"Wat is de naam van de boot?", vraagt de man van de Aduana in Tigre. "Romlea", antwoorden wij. "Ah, Romlea otra vez!". Haha, jazeker, we zijn er al weer. Zo langzamerhand kennen ze ons wel bij de Aduana! Na Immigratie en Aduana moeten we nog naar de Prefectura in San Fernando. Dat doet Henk alleen, want daar heeft hij mij niet bij nodig. Ik ga vast terug naar Romlea om koffie te zetten. Twee uur later is Henk dan ook eindelijk weer terug. Het was nog weer fout gegaan bij de Prefectura. In plaats van alle vier formulieren te stempelen, hadden ze er maar eentje gedaan. Gelukkig kreeg Henk een lift van de Aduana, want ze moesten toch naar Barlovento voor een foto van onze boot. Hoeveel foto’s hebben ze inmiddels wel niet?

07-09 Buenos Aires - Huishoudelijk dagje

Vandaag is een huishoudelijk dagje. Er moet worden schoongemaakt en we doen de boodschappen.

08-09 Buenos Aires - Cash

Henk heeft een offerte gevraagd bij een lasser die RVS kan lassen. Onze zwartwater tank in de achterhut lijkt een kleine lekkage te hebben en om te voorkomen dat het ding het gaat begeven wil Henk hem op de hoeken laten versterken met RVS profielen. Het is een dure hobby, maar het ding moet gewoon goed zijn. We moeten de lasser contant betalen, dus maken we vandaag een lange wandeling naar San Fernando om geld te pinnen. Op het plein in het centrum is het gezellig met kraampjes en er speelt een band. Prima muziek, maar de bas staat wel erg hard afgesteld, dus we blijven niet lang.

Omdat het morgen gaat regenen, maakt Henk nog even het laatste stukje van zijn lazaretklus af, want dat was voor vertrek naar Colonia niet meer gelukt. Zo, die kan er weer tegen!

09-09 Buenos Aires - Welbestede dag

De weersvoorspellingen zijn hier behoorlijk accuraat. Volgens de voorspelling zou het vannacht beginnen te regenen en dat de hele dag blijven doen. En dat klopt als een bus, dus we zitten de hele dag binnen. Vervelen hoeven we ons niet, want er is genoeg computerwerk te verrichten en anders wel Spaans te oefenen.

Ik kijk vooral of er nog andere pilotboeken zijn die we mogelijk nog nodig hebben voor de Pacific. Eventueel kan Harry die dan nog meenemen voor ons als hij volgende week hier naartoe vliegt. We hebben al wel een goed boek, maar extra informatie is altijd welkom. Bij toeval stuit ik op een site van een stel Amerikanen die al jaren rondcruisen in de Pacific. Er staat zo ontzettend veel informatie op hun site, dat ik de hele dag bezig ben alles snel door te nemen en vervolgens te downloaden en op mijn laptop de zetten. Met al deze gratis informatie hebben we geen extra, over het algemeen dure, boeken meer nodig. Zo wordt een miezerige regendag toch nog een succes!

10-09 Buenos Aires - Opgelicht

"Nou vooruit dan maar. Ik betaal straks wel contant", verzucht ik als Uber nummer zoveel geen creditcard betaling via de Uberapp accepteert. Ik ben vandaag weer eens op bezoek geweest bij mijn kleinzoon en zijn ouders, maar ben nu al drie kwartier bezig om een Uber te krijgen. De ene na de andere chauffeur vraagt of ik met kaart betaal of contant. Ik betaal altijd met kaart, omdat die gekoppeld is aan mijn Uber account. Wel zo veilig en gemakkelijk. Door de crisis hier weigeren echter de meeste chauffeurs de rit als ze horen dat ik met kaart betaal. Na drie kwartier ben ik het dus zat en stap toch maar in. Ik heb intussen wel ingesteld in de app dat ik ook contant betalen als betaaloptie wil kunnen gebruiken. Ik vind echter nergens dat ik kan kiezen of ik met kaart of contant wil betalen voor deze rit.

Als ik het dan eindelijk heb gevonden, blijkt dat ik het niet kan aanpassen tijdens de rit. Dat gaat straks bij het uitstappen vast een flinke discussie geven.

En ja hoor, als ik de chauffeur uitleg dat ik de betaalwijze helemaal niet kan aanpassen en hem zelfs de bevestigingsmail van Uber laat zien dat ik inderdaad betaald heb, blijft hij volhouden dat ik contant moet betalen. Volgens hem komen creditcard betalingen helemaal niet bij hem aan omdat hij geen bankrekening heeft gekoppeld aan zijn Uberaccount. Het komt dan vanzelf goed, omdat Uber het geld niet kan storten en dus aan mij terug stort. Ik geloof er helemaal niets van, maar ben moe en het gedoe zat. Ik betaal hem en ga naar Romlea.

Natuurlijk is daarmee de kous wat mij betreft niet af. Ik dien een klacht in bij Uber en leg uit wat er is gebeurd. Zonder discussie krijg ik netjes mijn betaling teruggestort. De chauffeur zal er op worden aangesproken, want dit soort gedrag wordt door Uber niet getolereerd. Kortom het verhaal dat het "automatisch" wel goed komt is klinklare onzin.

Natuurlijk is er een reden waarom op dit moment de Uber chauffeurs massaal weigeren met een credit card betaald te worden. Uber betaalt ze pas veel later hun ritten uit. Met de gierende inflatie hier is het geld dat ze vandaag verdienen, over een paar weken al weer veel minder waard. Daarnaast blijken ook veel chauffeurs hun afdrachten over contant betaalde ritten niet aan Uber te voldoen. Wat ik ervan begrijp is dat Uber daar hier in Argentinië niet tegenin kan gaan. Het enige dat ze kunnen doen is chauffeurs weigeren nog langer voor ze te rijden.

Voor mij is contant betalen helaas ook een dure optie, want als wij hier geld pinnen betalen we waanzinnig veel aan transactiekosten aan de lokale banken.

Een oplossing die ten dele helpt is dat Uber in ieder de chauffeurs direct gaat betalen. Het zal niet het hele probleem weg nemen, want chauffeurs die onder de vergoeding aan Uber uit willen duiken, zullen dat nog steeds wel blijven doen.

11-09 Buenos Aires - Werk aan de winkel

Net als we willen gaan lunchen komt de lasser de gerepareerde zwartwater tank brengen. Dat betekent werk aan de winkel voor Henk, want het ding moet gelijk weer gemonteerd worden. Gelukkig is het niet heel veel werk, dus twee uurtjes later zit hij weer op zijn plek en kan hij vooralsnog weer dienst doen.

Voor mij ook genoeg te doen vandaag, want ik heb gister twee wassen gedraaid bij Marjolein die nog moeten drogen. Verder maak ik de voorste badkamer schoon voor onze nieuwe gast van volgende week.

Als we klaar zijn gaan we nog snel even boodschappen doen en is ook deze dag al weer razendsnel voorbij. Na koken en eten, blijft er nog net genoeg tijd over voor het bijwerken van de blog, Spaans oefenen en wellicht nog het toevoegen van foto’s aan de blog van vorige maand, zodat die ook snel online kan.

Verder ga ik iets nieuws uitproberen: yoghurt maken in de hooimadam. Tot nu toe kopen we altijd yoghurt in bekertjes. Erg lekker, maar ook wel behoorlijk prijzig. Als we straks in Patagonië zijn, zullen we ook zelf yoghurt moeten maken.

12-09 Buenos Aires - Eindelijk lente

"Nou, ik ben benieuwd of het gelukt is." "Ik ook!", antwoord Henk, die nog lekker in bed blijft liggen. Ik haal de pan uit de hooimadam en roer voorzichtig door de inhoud. Hij voelt nog een beetje dun, maar het lijkt toch echt op yoghurt. Ik proef een beetje en het smaakt prima, dus giet ik de yoghurt over in bewaarde yoghurtbekertjes en zet ze in de koelkast. Vooralsnog lijkt het eerste probeersel geslaagd en duik ik ook nog even terug het warme bed in.

"Nog een momentje genieten van het zonnetje hoor. Ik ga zo koken", zeg ik tegen Henk terwijl ik nog heerlijk in de kuip zit. We genieten van het mooie weer, na gedane arbeid. De lente breekt nu echt door. De bomen beginnen weer groen te worden en de weersvoorspellingen voor de komende week laten prachtig lenteweer zien. Volop zon en temperaturen rond de twintig graden. Het type weer waar wij het meest van houden. Voor ons hoeft het niet zo super heet. Met dit weer kun je kiezen om lekker in het zonnetje te zitten, maar ook gewoon klussen aan de boot zonder dat het zweet van je lijf loopt. Wij tekenen ervoor!

13-09 Buenos Aires - Alweer vrijdag

Opnieuw een heerlijke dag vandaag. Na de koffie gaan we douchen, maar zitten eerst bijna een uur te kletsen met Marcelo. Het is rustig op de club, we zitten lekker in het zonnetje en hebben alle tijd.

En omdat het alweer vrijdag is, gaan we in de avond natuurlijk weer aan het bier in de club met de andere buitenlandse zeilers om de week door te nemen.

"Ustedes son Holandeses?", vraagt een oudere dame aan ons in de supermarkt. "Jazeker!", antwoorden wij toch wel enigszins verbaasd. Meestal wordt ons gevraagd of we Duits zijn, maar wat blijkt, deze mevrouw heeft een Nederlandse schoondochter. Dat verklaart waarom ze het Nederlands herkende. We raken aan de praat en even later nemen we, na uitwisseling van telefoonnummers, al weer afscheid van Laura. Benieuwd of we nog iets van haar gaan horen.

Als we weer terug zijn aan boord roept Henk de ganzen. We hebben nog wat brood voor ze over. Dat roepen doet Henk door te fluiten. De ganzen weten dan dat er brood is en we horen ze verderop al druk gakken. Het duurt echter even voor ze onze kant op komen zwemmen en dan wordt duidelijk waarom. Ze hebben jongen! Trots zwemmen ze naar ons toe met hun zeven kuikens. Het voorjaar is nu echt begonnen!

         

 

15-09 Buenos Aires - Druk programma

Het is zondag en we hebben een drukke dag voor de boeg. We hebben tussen tien en elf afgesproken met Roberto en Lucas. Henk heeft al een tijdje geleden besloten dat hij graag een interview met Roberto wil maken. Zo nu en dan komen we bijzondere mensen tegen die hij graag wil interviewen. De interviews zetten we als special op ons YouTube kanaal. Roberto zit op zijn praatstoel vandaag, dus het gaat helemaal goed komen.

Als we weer terug zijn hebben we nog net tijd voor een bakje koffie en dan moeten we al weer op stap voor een asado. Henk van de Dina Helena viert vandaag zijn verjaardag. We laten ons het eten en de wijn goed smaken en ronden af met een door Marcelo meegebrachte taart en een door mij vanochtend gefabriceerde variatie op tiramisu.

16-09 Buenos Aires - Voorbereidingen

Omdat we morgen weer een gast aan boord krijgen, zijn we vandaag druk met de voorbereidingen. Het vooronder moet weer deels worden leeg gehaald en klaar gemaakt. Als dat gedaan is, genieten we lekker van het heerlijk weer. Ondertussen gaat er in Nederland nog wel even iets fout. Onze gast heeft een probleem met het slot van de koffer waar vooral voor ons bestemde spullen in meegenomen moeten worden. Hij heeft een nieuwe code ingesteld, maar de koffer wil niet meer open. Gelukkig zitten de spullen er niet in en weet hij een andere koffer te regelen. De nieuwe koffer is echter wel een tikkie zwaarder, dus er moet weer creatief worden herverdeeld. Uiteindelijk is het gelukt alles mee te krijgen. We zijn benieuwd of het morgen hier in Buenos Aires weer goed gaat bij de douane.

17-09 Buenos Aires - Nul problemen

"Hoe ging het bij de douane?", app ik aan Henk. Hij is onderweg van vliegveld Ezeiza naar Barlovento waar hij net samen met Rufino zijn vriend Harry heeft opgehaald. "Nul problemen", komt er terug. Gelukkig maar, want Harry heeft uiteraard een koffer vol spullen voor ons mee.

Henk moest vanochtend al vroeg op, want de vlucht landde al om zeven uur en Ezeiza is ongeveer anderhalf uur rijden hier vandaan. Ondanks de spits zijn ze tegen half negen al aan boord van Romlea. Voor we aan de koffie gaan is de koffer al uitgepakt en staat de tafel opnieuw vol met in Nederland bestelde spullen die we hier niet of alleen veel te duur kunnen krijgen.

Rufino heeft helaas geen tijd voor koffie, maar we hebben wel een uitnodiging gekregen om zijn boekpresentatie morgenmiddag bij te wonen. Dat geeft ons gelijk een mooi doel voor morgen.

18-09 Buenos Aires - Toeristen

De boekpresentatie van Rufino is pas aan het eind van de middag, dus nemen we de tijd om eerst vast wat toeristische activiteiten met onze gast te ondernemen. We nemen de trein naar Buenos Aires Stad en lopen vanaf het station naar de begraafplaats van Recoleta. Voor ons inmiddels de derde keer dat we er zijn, maar voor Harry natuurlijk nieuw. Onderweg nemen we eerst de tijd voor een lekkere lunch.

Nadat we de begraafplaats hebben bekeken gaan we op weg naar El Ateneo, de beroemde boekhandel, waar de boekpresentatie zal zijn. Daar aangekomen zien we Rufino en Mariu nergens, dus gaat Henk toch maar even navragen of de presentatie inderdaad hier gaat zijn. "We moeten naar een andere vestiging, het is niet hier in ieder geval". Aj, waar moeten we dan wel zijn? Gelukkig hebben we nog een uurtje de tijd en blijkt het een goed half uurtje lopen naar de andere vestiging van El Ateneo. We lopen flink door en zijn nog ruim op tijd. Rufino is toch wel verrast ons te zien, want had niet verwacht dat we hiervoor helemaal naar de stad zouden komen. Harry en Henk kopen allebei een exemplaar van Rufino’s boek, wat natuurlijk direct ter plaatse door de auteur wordt gesigneerd. Dan gaan we naar een zaal boven de boekhandel waar de presentatie plaats vindt. Alles in het Spaans uiteraard, maar we kunnen het grotendeels volgen. Omdat we met de trein weer terug moeten naar San Fernando kunnen we helaas niet te laat terug en vertrekken direct na de presentatie. Tegen negen uur zijn we terug in San Fernando en gaan we eten bij Orione, een gezellig restaurant op loopafstand van Barlovento. Al met al was het een leuke toeristische dag!

   

 

19-09 Buenos Aires - Tigre

"Dit is het eindstation", zegt een ouder stel dat tegenover ons in de Tren de la Costa zit. Henk en ik kijken elkaar aan en zeggen bijna gelijktijdig dat het eindstation nog een station verder is. De oudere heer tegenover ons blijft echter volhouden en we zien ook iedereen opstaan. "Reparaciones", zegt hij dan. Aaah, dat verklaart het. We stappen uit en besluiten het laatste stuk naar het centrum van Tigre dan maar te lopen. Het is lekker weer en Harry ziet zo ook nog wat meer van deze voorstad. Na een stevige wandeling komen we bij de ons welbekende rivier. Het is extra laag water, dus het water stinkt als een open riool. Vreselijk! Gelukkig is de vieze stank weg zodra we de zijarm van de rivier verlaten en de bocht omlopen. We wandelen door tot aan het Museo del Arte. Aan Henk is een bezoek aan het museum niet besteed, maar Harry en ik willen het wel graag even bekijken. Eenmaal binnen valt het wat tegen, omdat het hele museum eigenlijk maar één zaal blijkt te hebben. Het mag de pret niet drukken, want het gebouw is van binnen wel de moeite waard om even te bekijken. We staan al snel weer buiten en nemen na nog een korte wandeling een Uber terug naar Barlovento.

Rond een uur of elf ’s-avonds vertrekt de Australische Spirit of Sydney en ook dit keer krijgt hij het voor elkaar met extra laag water te vertrekken. We zitten dus opnieuw zonder elektriciteit, want ook nu weet hij de kabel weer te raken. We horen even later van Matias dat hij tegen het advies van de marineros in is vertrokken. Sommige lui leren het echt nooit!

20-09 Buenos Aires - Asadotime

Natuurlijk moet er gebarbecued worden met onze gast, want zonder een authentieke asado heb je Argentinië niet gezien. Dus op naar de Coto voor alle benodigdheden. Natuurlijk vullen we de hele middag met dit eetfestijn en schuiven ’s-avonds weer aan bij de wekelijkse borrel met de andere buitenlandse zeilers.

21-09 Buenos Aires - Luxe

We nemen vandaag opnieuw de Tren de la Costa. Dit keer gaan we de andere kant op naar de kust van de Rio de la Plata. We wandelen langs het water en op de kleine pier. Daarvandaan heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Buenos Aires Stad. Natuurlijk gaan we ook met Harry naar het antiekmarktje. We nemen de trein weer terug en zitten nog even gezellig op het terras bij Punta Chica.

Onze gast nodigt ons opnieuw uit voor een etentje bij Orione. Wat een verwennerij!

22-09 Buenos Aires - Tijd vliegt

Vandaag maken we er een lekker rustig dagje op Romlea van. Harry vertrekt eind van de middag met een Uber naar zijn AirBnB in de stad en gaat daar nog een dikke week de rest van zijn vakantie doorbrengen. De dagen dat hij hier was zijn werkelijk voorbij gevlogen. Time flies when you’re having fun!

23-09 Buenos Aires - Bijkomen

Vandaag voor ons opnieuw een rustig dagje. Bezoek is super gezellig, maar we merken dat het ook best wel wat energie kost haha! En de volgende uitnodiging voor een asado hebben we ook al weer te pakken. Morgenavond zijn we uitgenodigd bij Rufino en Mariu. En natuurlijk gaat Harry ook mee!

24-09 Buenos Aires - Klussen

Terwijl ik maar weer eens de was doe en het dek een beetje zwabber, pakt Henk een klus in het vooronder op. We hebben eerder aan dek gibringen geïnstalleerd die we, behalve voor het sjorren van de dinghy, ook gebruiken voor de bulletalie. Omdat de krachten die door de bulletalie op de ringen worden uitgevoerd best groot kunnen zijn, verstevigt Henk de boel onderdeks met behulp van RVS platen. Daardoor worden de krachten beter verdeeld, zodat niet alles op een beperkt deel van het dek terecht komt. We blijven Romlea verbeteren!

Helaas wordt de asado bij Rufino uitgesteld, maar met een goede reden. Hij heeft een televisieinterview over zijn nieuwe boek. Hij wilde dat eventueel niet door laten gaan, omdat hij ons had uitgenodigd. Nou, dat kan prima ook een andere keer hoor. Alle publiciteit die hij kan krijgen, moet hij gewoon aanpakken vinden wij.

25-09 Buenos Aires - Zomer?

De lente is net begonnen, maar vandaag lijkt het wel zomer! Het is in de zon zelfs veel te warm. Ik zoek, na gedane arbeid in de ochtend, na de lunch een plekje op onder een boom bij de rivier terwijl Henk een klusje binnen in de boot doet. Als het goed is krijgen we morgen weer normale lentetemperaturen.

26-09 Buenos Aires - Kleine reparatie

Voor we uit Nederland vertrokken hebben we een complete refit van Romlea gedaan. Werkelijk alles is van dek geweest en opnieuw gemonteerd. Ondanks dat moeten we zo nu en dan toch weer iets demonteren en opnieuw kitten. Vandaag is één van de steunen van de zeereling aan de beurt. We hebben gezien in één van de kastjes dat er een lekkage zit. In principe hebben we het kitwerk en de montage destijds goed gedaan, maar deze steun heeft een keer een flinke dreun gehad. Gevolg is dan toch een kleine lekkage, dus demonteert Henk de steun. Na grondig schoonmaken, kan de boel weer opnieuw worden gekit en gemonteerd.

27-09 Buenos Aires - Andere cultuur

Wij verbazen ons regelmatig over het enorme cultuurverschil tussen Zuid Amerika en Nederland. Zuid Amerika staat negatief bekend vanwege de criminaliteit die hier behoorlijk ernstig is. Wij hebben daar tot nu toe zelf geen ervaringen mee, maar we kennen de verhalen natuurlijk wel uit eerste hand. Ik heb er ook wel over geschreven in deze blog. Maar is het in Nederland dan zoveel anders op dit moment? Ook daar vindt de ene na de andere liquidatie plaats tegenwoordig. Gewelddadige overvallen zijn er ook niet meer een ver van mijn bed show.

Wij hebben inmiddels een heel ander en positief beeld over hoe men hier met elkaar omgaat.

Wat ons enorm opvalt is hoe beleefd en vriendelijk mensen naar elkaar zijn. Agressie is iets wat wij hier nooit meemaken. Hangjongeren die de buurt terroriseren? Asociaal gedrag? We hebben het hier nog nooit gezien. Hier staat de jeugd in een volle bus netjes op voor ouderen, gehandicapten en zwangere vrouwen. Soms gebeurt het wel eens dat jeugd door de struiken het terrein van de club betreedt. Zodra één van de marinero’s ze spot, worden ze vriendelijk verzocht te vertrekken. In Nederland zou je dan een grote mond krijgen, hier niet. Ze verontschuldigen zich en vertrekken meteen, zonder gezeur. Hier heeft de jeugd nog respect voor volwassenen.

Mensen begroeten elkaar hier met een kus. Niet alleen familie en bekenden, maar ook collega’s. Wij kijken er inmiddels niet meer van op als we bijvoorbeeld bij de douane of de prefectura zijn en ook daar collega’s elkaar met een kus begroeten.

Misschien kunnen we in Nederland nog wat leren van de Zuid-Amerikanen!

28-09 Buenos Aires - De scharrel

Vriend Harry vermaakt zich ondertussen uitstekend in Buenos Aires. En inmiddels weten we ook waarom! Hij is eerder deze week een leuke Argentijnse tegen het lijf gelopen! Tja, dat was natuurlijk te verwachten. Zo’n boomlange Hollander valt wel op in het Museum voor Moderne Kunsten;-)

29-09 Buenos Aires - Tijdelijk afscheid

Omdat we dinsdag vertrekken naar Salta en Mendoza, maak ik vandaag nog even van de gelegenheid gebruik het jonge gezin in Ramos Mejia te bezoeken. Ze waren natuurlijk ook van harte welkom in Barlovento, maar op zondag met mooi weer is het een ramp om naar ons toe te komen. Heel de stad trekt dan naar de rivier om van het mooie weer te genieten. Omdat ik tegengesteld reis, heb ik nergens last van. Het is een gezellige dag. Na een heerlijke lunch gaan we aan de wandel met Milo. Tegen de tijd dat we een ijsje gaan eten is de kleine man heerlijk in slaap gevallen in de draagzak.

Henk is ondertussen weer een beetje aan het klussen en krijgt Harry nog even op bezoek voor zijn vertrek naar huis morgen.

Gelukkig gaat mijn Uber reis vandaag een keer van een leien dakje. Vanochtend een vriendelijke oudere man en vanavond een jonge kerel. Beiden rijden op een Uber om bij te verdienen. De eerste heeft een eigen bedrijf, maar dat levert inmiddels niet genoeg meer op. De laatste is architect en blijkt dicht bij Marjolein en Pablo in de buurt te wonen. Hij rijdt Uber omdat hij op dit moment vanwege de slechte economie veel te weinig opdrachten heeft. Ook heeft hij al een aantal keer niet betaald gekregen door klanten terwijl hij wel voor ze gewerkt heeft. De crisis hier is dan ook vele malen zwaarder dan de crisis die we een aantal jaar geleden in Nederland hadden.

30-09 Buenos Aires - Sauna

"Proberen jullie Aratu na te bootsen?", vraagt Henk aan Walter en Roswitha. We zijn aan boord van de Aloma voor een gezellig diner. Marcelo en Vida zijn er ook. Het was vandaag een warme dag, dus onze boten zijn inmiddels alweer aardig opgewarmd. Vanwege de muggen kan het luik niet open en is de Aloma net een sauna. Maar het mag de pret niet drukken. Roswitha heeft heerlijk gekookt en gelukkig zijn na een uurtje de muskieten er vandoor en kan het luik weer een stuk open.

We hadden vandaag een drukke dag want we gaan op vakantie! Dat klinkt misschien raar, maar voor ons is het leven op Romlea ons dagelijks "werk". We zorgen dat we Romlea helemaal klaar hebben om haar drie weken aan haar lot over te laten. Natuurlijk houden Marcelo en zijn collega’s een oogje in het zeil en ook Walter en Roswitha houden haar in de gaten. We kunnen morgen met een gerust hart vertrekken.

   

 

  Terug naar beginpagina