25-04 Falklands - Klein feestje

Na alle ellende van de afgelopen maanden vieren we vandaag dan toch een klein feestje. Eerder deze week is het geld van de cruiseline eindelijk binnen gekomen. Dat was nog best even spannend, want door de coronacrisis was het nog maar afwachten of ze niet in de tussentijd failliet zouden gaan en wij naar onze reparatiecentjes konden fluiten. Het geeft nu in ieder geval de rust dat we de definitieve reparaties zonder zorgen kunnen laten uitvoeren.

26-04 Falklands - De rapen zijn gaar

Eerder deze week heb ik de helft van de "swede" die we hadden gekregen klaar gemaakt. Toen ik hem door de helft sneed en er aan rook, was het meteen duidelijk. Wat ze hier een "swede" noemen is gewoon koolraap! Ik had het niet herkend, omdat de kleur van de schil paars is en de Nederlandse koolraap gewoon geel. Vandaag is het de beurt aan de andere helft. Ik heb van mijn moeder een aantal recepten via de WhatsApp gekregen en vandaag kies ik voor roerbakken met gember en chilipeper. Lekker met aardappelpuree en een niet te versmaden lokale hamburger.

27-04 Falklands - Iets met een dode mus

Zodra ik bij de Weststore ben vraag ik of ik in het café zou kunnen zitten om wat te internetten via de breedband verbinding. Ik leg uit dat Sure zo aardig is geweest om ons van een betaalbare internetoplossing te voorzien en dat ze daarvoor hebben geregeld dat we het via de hotspot van het Weststore Café kunnen gebruiken. Gelukkig is het geen probleem om in het café te zitten ook al zijn ze gesloten. Blij dat er geen probleem van wordt gemaakt schakel ik de wifi verbinding van mijn telefoon in. Helaas, de breedband hotspot staat uit. Ik vraag het na bij één van de dames van het café en zij belt vervolgens met de administratie. "Het klopt dat de verbinding uit staat, maar ze kunnen hem niet aanzetten", vertelt ze. Ik vraag me af of het niet "kunnen" of niet "willen" is. De dame tipt me dat het wellicht wel mogelijk is bij het Malvina House hotel binnen te zitten en daar via de hotspot te werken.

Nadat ik mijn boodschappen heb gedaan, loop ik naar het Malvina. Ook daar mag ik zonder probleem binnen zitten, maar helaas werkt het niet. De breedband hotspot staat wel aan, maar ik kan niet inloggen. Onverrichterzake keer ik dan maar weer terug naar Romlea waar ik maar weer eens een mail stuur naar internetprovider Sure.

28-04 Falklands - In de herkansing

Carla van Sure mailt me dat ze het Malvina hebben geconfigureerd voor me en dat ook de Weststore hotspot weer bereikbaar zou moeten zijn. Op naar het Malvina dus, en ja hoor, het werkt! Het blijft traag, maar ik kan toch een hoop dingen doen. Eindelijk gelegenheid om mijn moeder weer eens te bellen, zonder op de teller te hoeven kijken en om wat administratie te doen.

29-04 Falklands - Regenboogdag

Deze hele week staat hier op de Falklands in het teken van de regenboog. Overal hangen kleurige tekeningen voor het raam en vandaag is iedereen opgeroepen vrolijke kleding te dragen. Dat allemaal om de boel wat op te vrolijken in deze donkere pandemietijd. Behalve dat het sociale leven volledig op zijn gat ligt, is het natuurlijk ook gewoon winter aan het worden hier. De dagen worden kouder en korter, dus een beetje fleurigheid kan geen kwaad om de moed er in te houden.

We krijgen er echter niet veel van mee, want het is vandaag koud en nat, dus we blijven lekker aan boord. Wij vermaken ons vooralsnog nog wel.

30-04 Falklands - Vol verwachting

De laatste COVID-19 patiënten zijn inmiddels genezen verklaard en er is een aankondiging dat er morgen een update gaat komen voor wat betreft de coronamaatregelen. We zijn benieuwd, maar het kan eigenlijk niet anders dan dat deze versoepeld zullen worden.

01-05 Falklands - Mooie dag

"Is het lekker buiten?", vraag ik Henk. We zijn net opgestaan en Henk zit lekker buiten in het zonnetje terwijl ik mijn ontbijtje klaar maak. "Het is heerlijk!", volgens Henk. En inderdaad, zodra ik mijn hoofd buiten de deur steek ben ik ook overtuigd. Heel even genieten maar, want na een kwartiertje is het ook al weer voorbij. De wolken schuiven voor de zon en de temperatuur is niet meer aangenaam, ondanks dat het windstil is.

Na de lunch ga ik op pad naar het dorp om wat te internetten en boodschappen te doen, terwijl Henk aan het opruimen gaat. De tijdelijke werkplaats in de voorste badkamer kan worden opgeruimd en een kastje in de kajuit weer ingeruimd, nadat dit van extra isolatie is voorzien.

Het is heerlijk buiten. Wel koud, maar geen wind en dat maakt het bijzonder aangenaam. Als ik terug kom bij Romlea is Henk inmiddels lekker buiten aan het werk en is binnen alles weer mooi opgeruimd.

        

De dag kon al niet meer stuk, maar in de vijf uur update krijgen we dan eindelijk te horen dat de coronamaatregelen hier op de Falklands flink worden versoepeld. Met ingang van 6 mei mag iedereen weer aan het werk, per 11 mei gaan de scholen weer open en, nog veel belangrijker, we mogen weer socializen! De Falklands zijn virusvrij als één van de weinige plekken op deze wereld. Wij drinken er eentje op!

02-05 Falklands - Ieder nadeel heb zijn voordeel

Om de Falklanders tegemoet te komen tijdens de coronacrisis heeft de regering hier een aantal prijzen verlaagd. Zo is onder andere elektriciteit een stuk goedkoper geworden. Door de internationale crisis op de oliemarkt is de dieselprijs ook flink verlaagd. Beide prijsdalingen zijn ook voor ons gunstig. Vooral de diesel, want daar stoken we onze verwarming op. Kostte diesel eerder nog het enorme bedrag van 52 pence per liter, nu is dat terug gebracht naar 47 pence per liter. Zo komen wij de winter wel door!

03-05 Falklands - Rustige zondag

Het is te koud om buiten te werken en binnen is er ook niet veel te doen, dus ik ga lekker aan de slag met het retoucheren van foto’s. Een saai maar noodzakelijk klusje. Henk brengt ondertussen de vuilnis naar het dorp en gaat een blokje om. Kortom een rustige zondag vandaag.

04-05 Falklands - Internetfeest

Vandaag is het weer de beurt aan Henk om naar het Malvina te gaan om te internetten. We kunnen maar met één apparaat tegelijk online, dus het heeft niet zoveel zin om dan met zijn tweeën te gaan. Het lukt Henk zowaar om weer eens een filmpje live te zetten. Nu de blog nog;-)

Ik doe ondertussen de boodschappen en haal de gordijntjes in het kombuis er maar eens af. Ze zijn behoorlijk vies geworden, nu maar hopen dat ik ze weer schoon krijg. Ik haal de kunststof randen die om de raampjes zitten er af, want ook daar heeft zich weer een hoop zwarte schimmel verzameld. Er is geen ontkomen aan aan boord. Hoe vaak je ook schoon maakt, het is een terugkerend fenomeen. Ook op andere boten lopen ze tegen dezelfde ellende aan. Het is niet anders.

05-05 Falklands - Niksen

Ik lees in het nieuws dat in het buitenland het Nederlandse niksen ineens populair is. Niksen schijnt gezond te zijn en je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Wij zijn dus supermodern, want wij niksen de laatste tijd wat af!

06-05 Falklands - Omgekeerde rollen

Vandaag zijn de rollen een keertje omgekeerd. Terwijl ik in het Malvina aan de slag ga op internet, doet Henk vandaag de boodschappen. Ik heb de blog over oktober en november klaar en mail die naar Henk zodat hij hem binnenkort kan publiceren. De volgende keer volgen de volgende maanden. We hebben wat in te halen.

Henk heeft deze week uitgevonden dat er toch een vertegenwoordiger van Victron in Stanley is. Het blijkt dat het internetbedrijf hier behalve internet ook omvormers levert. Henk heeft contact gehad met Victron in Nederland en kan de kapotte omvormer vanmiddag onder garantie omruilen voor een nieuwe zwaardere. En dat zonder bij te betalen. Dankjewel Victron!

    

 

07-05 Falklands - K-klusje

Er staat een lastig klusje op het programma. De nieuwe omvormer moet worden geïnstalleerd in het kastje in het kombuis. Op zich niet ingewikkeld, maar natuurlijk lastig omdat je er bijna niet bij kunt. En omdat de nieuwe omvormer weer net iets groter is dan de vorige nieuwe, moeten er weer extra gaatjes worden geboord en is het nog krapper om hem te installeren dan de vorige keer. Maar goed, wat zuchten en kreunen later is de klus eind van de dag toch weer geklaard. Nu maar hopen dat deze niet ook kuren gaat vertonen;-)

08-05 Falklands - Heeeeel big!

Omdat er nog lang geen zicht is op het weer open gaan van de restaurants, besluiten we vanavond dan maar een keer tot een afhaalmaaltijd van het Malvina. Een broodje hamburger met friet gaat er wel in. Nou dat hebben we geweten. Het was zoveel, dat we de volgende keer wel met één bestelling kunnen volstaan!

09-05 Falklands - Oppepper

"Ah, wat fijn. Alles is weer opgeruimd!". Ik ben blij, want de afgelopen dagen was de boot weer eens een werkplaats in plaats van ons huis. Henk heeft alles weer netjes opgeruimd terwijl ik naar het Malvina was om te internetten en mijn moeder even te bellen. Om ons wereldreizigersgevoel weer een beetje te voeden bestaat ons filmavondje van vanavond deze keer uit het terugkijken van onze eigen reisvideo’s. Nu we opnieuw zo lang stil liggen, raken we dat gevoel wel een beetje kwijt. We zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd in Stanley en zicht op vertrekken is er vooralsnog niet door de coronacrisis.

10-05 Falklands - Moederdag

"Fijne moederdag!", krijg ik via de WhatsApp toegewenst. En dat vind ik wel erg grappig, want ik wist helemaal niet dat het moederdag is vandaag. Kennelijk besteden ze er hier op de Falklands ook geen aandacht aan, want ik heb werkelijk niets in de winkels gezien dat daar ook maar een beetje op inspeelt. En dat is wel een groot verschil met Nederland, waar moederdag altijd uitgebreid in de aandacht staat. Gelukkig zijn we nog mooi op tijd om ook onze moeders een fijne moederdag toe te wensen.

11-05 Falklands - Een dag als alle andere

Vandaag is het weer Henk’s beurt om naar het Malvina te gaan om wat te werken aan zijn administratie. Ik bak ondertussen een cake en bewerk maar weer eens wat foto’s. Kortom een dag als alle andere.

12-05 Falklands - Stoere stappers

"Zullen we ondanks de buien toch maar gewoon gaan?", vraag ik Henk. "Ja hoor, we schuilen wel als het nodig is. Het zijn iedere keer maar korte buien", is het antwoord van Henk. En dus gaan we op pad. We hebben weer een aardig todo-lijstje vandaag.

Als we nog maar net op weg zijn, stopt er een auto vlak voor ons. Het is Alison van het advocatenkantoor. Ze stopt even voor een praatje en om ons te bedanken voor de flessen wijn die we voor haar en Sterling eerder hebben langs gebracht. Als we in het dorp aankomen lopen we Fiona tegen het lijf. Zij werkt in het Croziers Café, waar we wel eens koffie drinken of een kop soep eten. Het blijkt dat ze zeven weken in isolatie heeft gezeten omdat ze tot een risicogroep behoort. Ze is blij dat ze er weer op uit kan.

Wel gezellig natuurlijk al die sociale contacten onderweg, maar zo schieten we niet op met ons boodschappenlijstje. We lopen door naar Lifestyles aan de andere kant van het dorp. Diane vertelde ons eerder deze week dat ze weer aardig wat schoenen binnen hebben, dus we wagen opnieuw een poging. En zowaar slaagt Henk voor een paar geweldig lelijke, maar wel comfortabele en warme schoenen. Voor mij is er helaas niets. Naast schoenen, vindt Henk ook nog een mooie ledstrip voor in het kombuis en vinden we zelfklevend kastpapier voor in de kastjes.

Op naar het tankstation om geld te pinnen en te informeren naar een huurauto. Terwijl Henk pint, informeer ik en word ik via een aantal gangen naar Lee gebracht die kennelijk over de autoverhuur gaat. "Ik zou nu geen auto huren hoor", zegt hij. "Alle boerderijen zijn in isolatie, dus je kunt vrijwel nergens naar toe. Het is zonde van je geld." Hier op de Falklands zijn veel privé wegen die eigendom zijn van boeren. Als je naar plaatsen wilt waar veel wildlife is, moet je vrijwel altijd door het boerenland daar naar toe. En dat is nu dus een probleem, omdat alle boeren de boel op slot hebben vanwege de coronacrisis. Ondanks dat, willen we toch wel graag een beetje over het eiland crossen. We hebben tot nu toe alleen Stanley en directe omgeving nog maar gezien en zijn ook wel toe aan een verzetje. Als ik Lee uitleg dat we hier nu al bijna vijf maanden zijn en eigenlijk nog niets hebben gezien, kijkt hij me vragend aan. Ik leg hem uit wat daar de oorzaak van is. "Ah, ja, daar heb ik van gehoord! Dus dat zijn jullie!". Bijna iedereen hier in Stanley kent ons verhaal, dus ik ben niet verbaasd. Lee snapt nu wel dat we er toch wel even uit willen en legt uit wat wel mogelijk is. Het blijkt dat we toch wel een mooie rondrit kunnen maken in een dag. En hij biedt ook meteen aan dat we de auto wel de avond van tevoren kunnen ophalen en de ochtend na onze huurdag mogen terug brengen zonder extra kosten. Kijk, daar worden we blij van. Nu nog een dagje mooi weer en dan kunnen we. Ik krijg Lee’s privénummer zodat ik hem kan appen wanneer we willen gaan. Hij zorgt dan dat er een auto voor ons klaar staat.

Op naar de Chandlery, want ik moet nog steeds schoenen hebben en wellicht hebben ze daar ook weer nieuwe voorraad. Gelukkig slaag ook ik met een paar stevige bergschoenen en doen we nog wat andere boodschappen. Inmiddels is het bijna donker en moeten we het hele eind ook nog weer terug lopen. "Wacht maar even", zegt Henk als we bij de uitgang staan. "Er is iemand binnen die ik ken, misschien kunnen we wel een lift naar het dorp krijgen." Even later komt Rocky naar buiten. Ik ken hem niet, maar Henk heeft hem een tijd geleden in de pub ontmoet toen hij daar een biertje ging drinken met onze politievriend Kevin. Helaas moet hij niet onze kant uit, dus lopen we het hele eind weer terug. Al met al toch zo’n vijf kwartier lopen.

Moe, maar blij dat al onze boodschappen gelukt zijn, schenken we eerst maar eens een glas wijn in.

13-05 Falklands - Mode? Wat is dat?

"Ik ben helemaal blij met mijn schoenen". Henk is net terug van Carl en Diane. "Ze zijn heerlijk warm, antislip en ik loop er heerlijk op ondanks dat ze lelijk zijn." Henk komt de winter dus wel door hier met zijn lompe stappers. We doen vandaag maar weer eens wat huishoudelijke klusjes en Henk doet een test met de nieuwe ledstrip. Hij neemt teveel stroom en is niet dimbaar. Nou, dat lost Henk natuurlijk op. Hij prutst wat en even later demonstreert hij dat de strip echt wel gedimd kan worden en daardoor nog minder stroom neemt. Handig zo’n man die spelen met electronica als hobby heeft;-)

Ik ga na de lunch maar weer eens naar het dorp. Mijn spijkerbroeken zijn zo goed als versleten, dus ga ik op jacht naar nieuwe. Ook dat is hier natuurlijk weer een uitdaging, want kledingwinkels zijn hier niet. Hoe de Falklanders aan fatsoenlijke kleren komen is mij een raadsel. Hoewel, als we zo om ons heen kijken, zijn ze hier bepaald niet modebewust. Kleding is hier vooral functioneel. De Weststore heeft wat dames- en herenkleding, maar die zijn op wat uitzonderingen na vooral erg lelijk. Henk heeft een tijdje geleden zowaar een fatsoenlijke en leuke broek kunnen kopen en ik slaag vandaag voor twee goedkope spijkerbroeken. Dure kleding aan boord is sowieso zonde, want alles slijt enorm omdat we veel op de hand moeten wassen en bootleven veel vergt van kleding.

14-05 Falklands - Slooooowwww

"Als jij eerst gaat lunchen voor je naar het Malvina gaat, dan doe ik dat wel als ik terug kom. Wel zo handig, want dan hoef je niet te wachten tot ik klaar ben." Henk was eigenlijk van plan direct met mij mee te lopen, maar hij heeft ook veel administratie te doen en dan loopt hij de lunch mis en dat is ook niet fijn. Dus vertrek ik even later alleen naar het Malvina voor mijn online afspraak met Marjolein. Ik wil proberen te Skypen, zodat ik haar, Milo en Pablo weer eens live kan zien. We hebben veel om bij te praten ondanks dat we vrijwel dagelijks contact hebben via WhatsApp. Omdat de downloadsnelheid van het internet behoorlijk traag is, komen ze "in blokjes" binnen qua beeld en is het geluid iets vertraagd, maar het is te doen. Goed om ze weer eens live te zien en even bij te kletsen. Na een uurtje is Henk er en kan hij ook nog even naar ze zwaaien voor we weer ophangen.

Omdat het heerlijk weer is wandel ik langs het water weer terug naar Romlea en besluit na de lunch terug te lopen met mijn camera om wat vogels langs de waterkant te fotograferen. Helaas, tegen de tijd dat ik mijn lunch achter de kiezen heb, is er weer een beetje wind opgestoken en zijn er weer golven. Ik zal moeten wachten op een volgende windstille dag met zon.

Als ik mijn mail doorlees, zie ik een mailtje van mijn bank met de mededeling dat ik mijn nieuwe creditcard nog moet activeren en dat mijn huidige met twee maanden vervalt. Uhm, nieuwe creditcard? Ik snap er niets van, die van mij is nog tot augustus 2021 geldig! Ik informeer maar eens even bij Jeltje of er een nieuwe creditcard voor mij bij de post zat. Ze heeft niets gezien, maar is een paar dagen niet langs geweest om onze brievenbus te legen, dus het kan zijn dat hij daarna is binnen gekomen. Ik wacht het maar even af voor ik de bank ga mailen, want ik zit helemaal niet op een nieuwe creditcard te wachten. Ik kom namelijk voorlopig niet in Nederland en moet mijn kaart wel gewoon kunnen blijven gebruiken. Fijn zo’n bank die op een ander systeem over gaat, maar daarbij geen rekening houdt dat mensen in het buitenland zijn en afhankelijk van hun creditcard.

Tegen zessen komt Henk weer thuis. "Je moet echt nog maar eens even bij je vriendin bij Sure langs hoor, het was weer baggertraag vandaag", verzucht hij als hij op de bank neerploft. We hebben een tooltje op onze laptops waarmee we kunnen zien wat de download- en uploadsnelheden zijn van onze internetverbinding. Tot nu toe is de snelheid maximaal 40kB down en dat is veel minder dan ons was toegezegd. Het zou 300 tot 500kB moeten zijn en dat hebben we echt nog nooit gezien. Up is het 200 tot 300kB en dat is conform wat het zou moeten zijn en daar kunnen we mee werken. Het is niet snel, maar het lukt om onze filmpjes en blog bij te werken.

15-05 Falklands - Long stay

Omdat zondag onze visa al weer verlopen, brengen we vandaag maar weer eens een bezoek aan de douane. We krijgen opnieuw een verlenging van ons visum met een maand. Kennelijk vinden ze het gezellig dat we iedere maand even langs komen;-) Henk informeert gelijk maar even wat er volgende maand gaat gebeuren, want dan zijn we hier bijna een half jaar en dat is wat je formeel maximaal hier mag zijn. "Oh, just come in for a chat and we will see what the situation is like then", antwoord de dame van de douane. We maken ons er maar niet druk om, want we hebben gehoord over een Amerikaans stel dat hier uiteindelijk drie jaar is gebleven en dat was ook geen probleem. Bovendien, waar zouden we naar toe moeten? Benieuwd of we volgende maand weer met een maand verlengd worden, of dan toch een langere periode in ons paspoort krijgen bijgeschreven.

Ook vandaag is het fantastisch lekker weer, dus lopen we door naar de Farmer Shop. Om de winter door te komen, wil ik weer eens gaan breien en we hebben van Diane gehoord dat ze er wol verkopen. Helaas is alle wol volledig synthetisch of een mengsel van een beetje wol met acryl en dat is niet wat ik zoek. We lopen terug naar het dorp, want ook daar hebben we wat mogelijkheden van Diane gekregen. Eén van de winkels heeft inderdaad Falkland wol in alle kleuren van de regenboog, maar is wel behoorlijk aan de prijs. Daar had Diane ons al voor gewaarschuwd. Ik weet nu in ieder geval wat er te koop is en moet nu eerst aan een breipatroon zien te komen. Ze hebben ze wel hier, maar die zijn natuurlijk allemaal in het Engels en voor mij onduidelijk omdat ik de Engelse brei-afkortingen en -termen niet ken. Daarvoor schakel ik de hulptroepen in, die hebben vast wel een leuk Nederlands patroon voor me.

16-05 Falklands - Regen, regen, regen.

Het regent vandaag de hele dag en dat gebeurt hier niet zo vaak. Meestal zijn het korte buien. We zitten dan ook de hele dag binnen. Henk gaat aan de slag met de ledstrip in het kombuis. Ik doe wat huishoudelijk werk en begin maar eens met het lezen van mijn eigen blog.

Omdat het zaterdag is, halen we na het eten onze thuisbioscoop tevoorschijn en kijken lekker een film.

17-05 Falklands - Na regen…

Na regen komt ook hier gelukkig weer zonneschijn. Het is heerlijk weer vandaag en dus gaan we aan de wandel. Dit keer richting de Murrel Farm ten noorden van Stanley. Er staat vrijwel geen wind en het is echt lekker buiten. Twee uur later zijn we weer terug aan boord en genieten van een lekkere kop thee. De herfst is nog niet zo slecht hier.

18-05 Falklands - Na zonneschijn…..

Eind van de ochtend loop ik naar Sure om te vragen of ze de broadbandverbinding van het Malvina willen nakijken. Ik leg uit wat onze ervaringen zijn tot nu toe en dat de downloadsnelheid echt belabberd is. Er wordt me toegezegd dat ze het zullen nakijken en me de bevindingen mailen. Ik ben benieuwd.

Na de lunch begint het te regenen en even later flink te waaien. De wind giert weer eens door het want met veertig knopen. Het is lang geleden dat we zulke harde wind hebben gehad en we zijn het dan ook niet meer gewend constateren we. De wind komt uit het noordoosten en dat is sowieso niet gebruikelijk. Harde wind komt hier eigenlijk altijd uit de westhoek. In de avond neemt de wind gelukkig weer af, dus we kunnen in ieder geval rustig slapen vanavond.

19-05 Falklands - Memory lane

De afgelopen weken heb ik alle foto’s en filmpjes van onze reis weer eens bekeken. En omdat we verder toch niet zoveel te doen hebben hier op de Falklands, heb ik ook de blog van de afgelopen drie jaar helemaal gelezen. Vandaag is het precies drie jaar geleden dat ik ben gestart met het schrijven van de blog en wat is het toch leuk om alles weer eens door te lezen! Het is natuurlijk ook de belangrijkste reden waarom ik de blog maak. Er gebeurt zoveel onderweg, dat je niet alles kunt onthouden. Foto’s en filmpjes zeggen veel en brengen ook veel herinneringen terug, maar als ik alles zo weer doorlees, dan ben ik blij dat ik schrijf!

 

  Terug naar beginpagina