04-07 Ilha Grande - Paradijsje

We slapen vandaag lekker uit na het nachtje doorhalen. Als we opstaan zien we waar we precies terecht zijn gekomen. "Het is hier wel een paradijsje zeg", vindt Henk. We zijn omringd door bergen vol met tropisch groen en liggen voor een klein zandstrand waaraan een paar idyllische huizen staan. Het is een prachtige plek. We doen het de rest van de dag lekker rustig aan.

         

 

05-07 Ilha Grande - Baaitje hoppen? Of?….

"Wat doen we vandaag? Een baaitje verder?", vraag ik ’s-ochtends aan Henk. Het is hier prachtig, maar ik wil de korte tijd dat we hier zijn wel zoveel mogelijk van de omgeving zien. Henk is daar nog niet aan toe en wil nog lekker een dagje rustig aan na alle drukte van Rio. "Er komt de hele week geen wind, dus we hebben alle tijd." En eigenlijk heeft hij gelijk ook, dus we blijven nog lekker liggen hier. Ik duik ’s-middags het water in om te kijken of er wat te zien is onder water. Dat valt tegen. Ik zie geen enkele vis en duik alleen een schelp op.

06-07 Ilha Grande - Hop baaitje hop

"Kijk jij ook eens even waar je naar toe wilt?", vraag ik Henk. Er zijn hier zo ontzettend veel ankerplekken, dat het moeilijk kiezen is. In de grote baai naast waar we nu geankerd liggen is een doorgang naar een kleinere baai en we besluiten daar naar toe te gaan. Na een goed half uurtje varen zijn we er al. Ook hier is het weer prachtig mooi en rustig. Benieuwd of dat morgen ook nog zo blijft want dan is het zaterdag en deze baai schijnt bij de Brazilianen zelf ook populair te zijn.

Eind van de dag speelt Brazilië tegen België. De Brazilianen verliezen met 2-0, maar dat is geen reden om geen vuurwerk af te steken voor ze. Ze knallen er bijna net zo lustig op los als bij winst!

         

 

07-07 Ilha Grande - Heksenketel

Was het hier gister nog heerlijk rustig, vandaag is het een drukte van belang in de Saco do Ceu. Er landt tot drie keer toe een helikopter die gasten afzet bij één van de restaurantjes hier in de baai. Verder is het een komen en gaan van fantastic plastic, waarvan sommigen het nodig vinden de muziek zo hard te zetten dat de hele baai kan meegenieten. Het is duidelijk weekend in Brazilië! Wij gebruiken vandaag om wat klusjes te doen. Zo repareer ik ons gastenvlaggetje en maak de waterlijn maar weer eens schoon en Henk gaat verder met het kokkelvrij maken van het onderwaterschip. Morgen nog even het laatste stuk en dan is de klus geklaard. En nu maar hopen dat we niet al snel weer aan de slag moeten.

08-07 Ilha Grande - Blue Lagoon

Na de lunch vertrekken we naar de Lagoa Azul oftewel de Blauwe Lagune. Dit schijnt de mooiste snorkelplek van Ilha Grande te zijn. We hopen dat de grootste drukte voorbij is als we daar aankomen. Helaas blijkt dat nog niet het geval, dus ankeren we aan de andere kant van de lagune, waar vrijwel geen andere boten liggen. Even later begrijpen we waarom dat zo is…. Er ligt een motorjacht met veel jeugd aan boord en dus keiharde muziek. Het ontneemt ons de lust om te snorkelen en we hopen dat ze zodra de zon onder gaat snel vertrekken net als de rest van de boten. Uiteindelijk gaan ze als het bijna donker is, te laat voor ons om nog te gaan snorkelen. Morgen in de herkansing, want dan is het maandag en vast een stuk rustiger.

 

 

09-07 Ilha Grande - Vroege vogels

We zijn al vroeg wakker vanochtend, want het is behoorlijk gaan waaien uit het westen, waardoor we ineens aan lager wal liggen. "Wil je nu al gaan verleggen of zullen we dat straks doen?", vraag ik Henk. Nadat hij nog een keer buiten heeft gekeken, besluiten we toch maar meteen naar de andere kant van het eilandje te verkassen. We liggen daar weer heerlijk uit de golven en de wind.

Na de koffie gaat Henk opnieuw aan de slag met het laatste stuk kokkelvrij maken van de kiel en ga ik vast snorkelen in de lagune. Ik zie veel vissen die we eerder ook al wel gezien hebben, maar ook een paar nieuwe waaronder een soort graafvis. Een prachtig beestje om te zien. Hij heeft vinnen die een soort vleugels lijken, die hij helemaal kan spreiden en korte vinnen die hij als een soort pootjes gebruikt om tussen waterplanten naar voedsel te zoeken. Als hij de vleugelvinnen spreidt zie je aan de randen een prachtige kleur blauw. Zijn lijf heeft blauwe spikkels. Even verderop zie ik ook nog een prachtige zeester.

Na de lunch gaan we samen snorkelen en zie ik nog meer mooie vissen dan ’s-ochtends. Het is nu ook wat rustiger want de toeristenbootjes, die er eerder nog waren, zijn inmiddels allemaal vertrokken. Behalve veel vissen zien we ook prachtige waterplanten en koraal. Kortom een heerlijk relaxte dag.

10-07 Ilha Grande - Een dagje niks

Als we ’s-ochtends wakker worden is het bewolkt en koud buiten. Nou ja, koud… Het is gewoon twintig graden, maar na de maanden van tropische temperaturen voelt dat als koud. Volgens de weerberichten is er vanochtend kans op regen en is het vanmiddag sowieso droog. We besluiten dan na de lunch te vertrekken naar de andere kant van het eilandje waar we geankerd liggen. Tot onze verbazing blijft het de hele ochtend droog en gaat het rond lunchtijd regenen tot na zonsondergang. We besluiten dan maar te blijven liggen en morgen te verkassen.

 

 

11-07 Ilha Grande - Na regen….

Komt altijd weer zonneschijn, zo ook vandaag. Na nog één rondje snorkelen en de lunch gaan we ankerop. We willen naar de andere kant van waar we nu liggen, omdat we vanaf daar een stuk kunnen wandelen over Ilha Grande.

      

 

Als even later het anker valt in de Saco de Freguesia is het al te laat om er nog op uit te gaan voor de wandeling over het eiland. Morgen is er gelukkig weer een dag!

12-07 Ilha Grande - Jungle

"We are from Buenos Aires", vertelt onze Argentijnse buurman Leonardo. Maar natuurlijk, bijna alle Argentijnen wonen in Buenos Aires;-) We maken een praatje met hem en met zijn vrouw Naomi. Hij heeft er twintig dagen over gedaan om hier naar de Baai van Ilha Grande te zeilen, dus dat belooft nog wat voor onze verdere tocht naar het zuiden! Even later roeien we weer verder naar de kant met onze dinghy, want we gaan een wandeling over het eiland maken. We kiezen voor de wandeling naar Bananal, zo’n drie kilometer verderop, die in totaal zo’n drie uur duurt heen en terug. Het is één van de kortste wandelingen die je hier op het eiland kan maken, maar voor ons inspannend genoeg met veel klimmende en dalende stukken erin. We kunnen onderweg duidelijk merken dat we niet meer gewend zijn dit soort lange wandelingen te maken. De natuur is hier prachtig. Veel verschillende bomen, bamboe, bananenplanten, klimplanten en planten die we thuis als kamerplant kennen. We zien zelfs een mandarijnenstruik, waar we heerlijke mandarijnen vanaf plukken. Henk wil ook graag bananen plukken, maar die hangen toch echt te hoog.

            

 

Op de terugweg worden we gezelschap gehouden door een hond uit Bananal. Hij loopt het hele stuk met ons terug naar Freguesia om vervolgens kort in zee te zwemmen. Als wij met onze dinghy terug naar de boot roeien, zien we hem weer terug lopen. Die heeft nog wel even te gaan voor hij weer thuis is.

 

 

We ontkomen op de terugweg natuurlijk niet aan een praatje met onze Argentijnse buren. Ze hebben goeie tips waar we het beste in Buenos Aires kunnen liggen en een vriend die ons kan introduceren bij een lokale jachtclub. We wisselen gegevens uit en keren dan terug naar Romlea waar we moe maar voldaan uitpuffen in de kuip.

13-07 Ilha Grande - Keuzes

"Wat doen we? Vijftien mijl motoren naar Paraty of zes mijl naar dat eiland daar verderop?" We zijn er snel uit, we hebben geen zin in lang motoren dus het wordt het Ilha Sandri. We vertrokken vanochtend met een rustig windje. Volgens de gribs zou er maar een beetje wind staan vandaag en dat klopt. De richting klopt alleen totaal niet. Het zou bezeild zijn naar Paraty, ons reisdoel van vandaag, maar we moeten kruisen. Dat is op zich niet zo’n probleem, maar dan moet er wel wind blijven en die is net uit gegaan. En omdat het stuk dat we naar Ilha Sandri moeten varen prachtig is, vinden we dit eigenlijk een prima keuze. We varen langs een aantal kleinere eilanden en hebben zicht op de bergen van het vaste land. Ook deze kant van de grote baai van Ilha Grande is geweldig mooi. We ankeren even later op een rustige plek en krijgen ’s-avonds gezelschap van twee vissersboten die ook de nacht op deze plek doorbrengen.

   

 

  Terug naar beginpagina