28-03 Buenos Aires - Long time no see

"Walter!", roept Henk als hij Marcelo met Walter en Roswitha aan boord van Gauchita voorbij ziet varen. Marcelo zet direct koers naar Romlea, zelfs nog voor ze naar ons hebben kunnen zwaaien. Het is een fijn weerzien nadat we elkaar voor het laatst zagen in Aratu, Brazilië, vorig jaar juni. Omdat onze Duitse vrienden eerst nog even willen douchen en nog wat andere dingen willen doen, nodigen we ze uit later op de dag voor thee of koffie.

’s-Middags komen ze natuurlijk bij ons langs en is het meteen alsof we elkaar vorige week nog zagen. We nodigen ze uit morgen met ons het weerzien te vieren middels een echte Argentijnse BBQ. Hoe dat er hier aan toe gaat, hebben wij inmiddels wel geleerd ;-)

29-03 Buenos Aires - Asado time

Omdat het vrijdag is vandaag zijn we de enigen die op lunchtijd de barbecue aansteken voor een onvervalste asado. En, net als de Argentijnen, nemen we de hele middag de tijd om van alle lekkers te genieten. De topper is natuurlijk de bife de chorizo, die weer super mals is!

  

 

30-03 Buenos Aires - Keeping in touch

Op de SA Sailing app is het inmiddels weer een drukte van belang. De meeste boten zijn het eerste deel van Patagonië door en hebben zo nu en dan weer internet en dus WhatsApp bereik. De ene na de andere mooie foto wordt doorgestuurd en informatie met elkaar gedeeld. Wij kijken erg uit naar het volgende seizoen, maar ik ben toch ook wel blij nu hier in Buenos Aires te zijn en de eerste maanden van het leven van kleine Milo mee te kunnen maken. Maandag ga ik weer op visite bij dochter en kleinzoon.

31-03 Buenos Aires - Typische zondag

Het is redelijk warm vandaag, dus wij blijven lekker op Romlea en maken meters met onze Spaanse les. Het is behoorlijk intensief, maar het werkt wel! Het grote voordeel dat we hebben is natuurlijk dat we het geleerde meteen in praktijk kunnen brengen en dat helpt enorm.

01-04 Buenos Aires - Kikker in je bil!

"AAAAAAHHHH!!! Een kakkerlak!!!!", roep ik verschrikt uit. "Waar?", vraagt Henk die nog maar net wakker is. "In de kajuit! Onder de tafel! Gatver!". Henk springt uit bed en gaat op zoek naar het beest. "Waar dan? Ik zie hem niet." Ach, ik zal hem maar niet te lang plagen, al is het natuurlijk wel verleidelijk ;-)

02-04 Buenos Aires - Las Malvinas

Vandaag is het zevendertig jaar geleden dat de Argentijnen de Falklands binnen vielen. En dat wordt hier ieder jaar herdacht. Twee april is dan ook een officiële vrije dag waarop de gesneuvelden worden herdacht en de veteranen geëerd. Het leeft nog steeds hier in Argentinië ook al is het lang geleden en hebben ze de oorlog verloren. De Argentijnen vinden nog steeds dat de Falklands, oftewel Las Malvinas, van hun zijn. Destijds is de oorlog in gang gezet door het militaire regime dat toen nog wel aan de macht was, maar door de slechte economische omstandigheden wel tanende was. Vandaag de dag vindt men in Argentinië nog steeds dat de eilanden van hun zijn. Wij vinden dat eigenlijk wel raar. De eilanden zijn al in de zestiende eeuw gekoloniseerd door de Engelsen. Dat is ver voor de huidige bewoners van Argentinië hier aankwamen uit Europa. De meeste Argentijnen hebben Spaanse en Italiaanse voorouders en verder zijn er veel Duitse nakomelingen. De oorspronkelijke bewoners van dit land zijn Indianen, die vrijwel allemaal zijn uitgemoord in de tijd van de kolonisatie van dit land. Daarnaast wil de meerderheid van de inwoners van de Falklands helemaal niet bij Argentinië worden gevoegd.

Wij willen op weg naar Patagonië ook zeker de Falklands aandoen. Dat kan echter niet zomaar. We moeten daarvoor een permisso (toestemming) aanvragen bij de Argentijnse Prefectura. Sterker nog, we hebben nu al een aantal keer een formulier moeten tekenen dat we Las Malvinas niet gaan bezoeken! Gelukkig is de aanvraag voor zo’n permisso een fluitje van een cent, maar het slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het zou net zoiets zijn als dat we in Nederland een formulier moeten tekenen dat we Borkum niet bezoeken, maar dat het dan wel mag als we een vergunning aanvragen. Omdat je een dikke boete opgelegd krijgt van zeshonderd dollar als je zonder toestemming gaat en weer terug keert in Argentinië, spelen we het spel maar mee. Die boete leggen ze ook echt op! Eén van de bevriende boten was dit jaar "illegaal" naar de Falklands geweest en kreeg de boete bij binnenkomst in Ushuaia direct opgelegd. Niet betalen is geen optie.

03-04 Buenos Aires - Herfst

"Het ruikt nu toch echt naar herfst!". Ik ben net opgestaan en sta bij het luik in onze hut. Voor het eerst ruikt het buiten herfstig. Sinds deze week verliezen de eerste bomen hun bladeren en kleuren andere bomen mooi rood. De temperatuur is sinds vandaag, na een aantal warme dagen, ook weer naar beneden. Gister was het nog dertig graden, vandaag een schamele tweeëntwintig tot vierentwintig in de middag. Tja, herfsttemperaturen zijn hier wat bij ons de gemiddelde zomertemperaturen zijn en wij vinden het heerlijk!

 

 

04-04/05-04 Buenos Aires - Saai?

Omdat we nu een vaste verblijfplaats hebben, is het net alsof we helemaal niet meer op reis zijn! We "wonen" nu in San Fernando/Buenos Aires totdat we aan het eind van dit jaar opnieuw richting het zuiden gaan. En dat geeft eigenlijk ook heel veel rust. We moeten even niets. Geen weergaten zoeken, geen formaliteiten, geen onbekende havens of ankerplekken aandoen en zelfs niet klussen. Het enige dat we "moeten" van onszelf is iedere dag Spaans studeren! En we merken dat we steeds meer verstaan en meer zelf kunnen spreken. De oefeningen worden steeds moeilijker, maar we houden vol!

En verder doen we natuurlijk onze normale huishoudelijke activiteiten zoals boodschappen, de was en de boot schoon houden. We hebben ons eigen appartement op het water, voorzien van alle gemakken en in één van de mooiste buurten van Buenos Aires. Nu even een heel saai leven, maar alle spannende dingen komen vanzelf weer.

06-04 Buenos Aires - Jazznight

Als we samen met Walter en Roswitha het "restaurant" van het clubhuis binnen komen, zijn alle tafeltjes netjes gedekt en is er een bandje net aan het opbouwen. Het is jazzavond vanavond. Het is gebruikelijk dat je voor dit soort avonden op de club reserveert, maar gelukkig heeft Martin wel gewoon een tafeltje voor ons. We hebben alle vier al gegeten en komen alleen voor een biertje. Even later stroomt de tent vol met socio’s, oftewel leden van de club. De band begint te spelen en de jongens zijn best goed. De enige die het niks vindt is Henk, want die houdt echt helemaal niet van jazz! En dan zet Martin vier borden neer. Oh nee! We krijgen ook eten! En dat terwijl we nog tjokvol zitten van het avondeten. Gelukkig is het niet al te veel. Gehakt gevuld met een ei en frietjes. Net als ik bedenk dat ik voor onze Youtube video even wat wil filmen, stoppen de mannen! Helaas, dan maar niet in onze videoblog;-)

07-04 Buenos Aires - Lazy Sunday

Vandaag opnieuw een lekker rustig dagje. We vermaken ons met het kijken naar alle Argentijnen die af en aan varen en voor de rest: estudiar, estudiar, estudiar!

08-04 Buenos Aires - Hoog bezoek

Net als we aan de koffie zitten, komt Marcello onze kant uit varen. "Er is bezoek voor jullie", zegt hij. Bezoek? Voor ons? We hebben geen idee wie het zou kunnen zijn. Henk stapt in Gauchita en gaat naar de kant. Er blijkt en douanier naar ons op zoek te zijn. Even later stapt hij samen met Henk in Gauchita en vaart Marcello met ze langs Aloma, Pikaia en als laatste Romlea. De douaneman maakt foto’s van alle boten, Henk stapt weer aan boord en de douanier vertrekt weer. "Wat kwam die nou doen?", vraag ik. "Vertellen dat we onze acht maanden niet krijgen", luidt het antwoord. "En ik moet deze week even langs komen in Tigre om dat formeel te horen." Heel bijzonder allemaal.

09-04 Buenos Aires - Zomer?

Ondanks dat het herfst is, is het zomers warm vandaag. Walter en Roswitha hadden zondag al voorgesteld vandaag te barbecuen en daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Dus ontsteken we de kooltjes weer en gaan er dit keer groentespiesen, broodjes en natuurlijk worstjes en bife de chorizo op het rooster. Ook de met ei gevulde paprika’s en een lekker wijntje ontbreken niet. Lekker!

10-04 Buenos Aires - Visite

Gelukkig is het vandaag niet al te warm in de boot, want ik ben druk met het voorbereiden van het diner voor vanavond. We krijgen gasten, Leonardo en Noemi. Zij zorgen voor de wijn en het toetje en wij voor de rest. Behalve wijn en een heerlijk door Noemi zelfgemaakt toetje, hebben ze ook een prachtig cadeautje voor Milo meegenomen. Het wordt een supergezellige avond tot in de late uurtjes.

 

 

11-04 Buenos Aires - Tevergeefs

"En hoe ging het?", vraag ik Henk eind van de middag als hij eindelijk weer terug is uit Tigre. "Ze begrepen er weer eens niets van. We krijgen ze morgenochtend om elf uur op bezoek". Ik schenk eerst maar eens een biertje in en dan doet Henk zijn verhaal over het douaneavontuur van vanmiddag. De enige douane medewerkster die een beetje fatsoenlijk Engels spreekt, Cecilia, was al naar huis toen Henk op het douanekantoor kwam. Helaas hebben de andere collega’s geen idee wat er moet gebeuren, ook al legt Henk in zijn beste Spaans uit dat Cecilia heeft uitgelegd dat hij alleen maar langs moet komen om het aanvraagproces af te kunnen sluiten. Het resultaat is dat ze dan morgen wel bij ons langs komen. We zijn benieuwd.

12-04 Buenos Aires - Heeeeel belangrijk!

En ja hoor, even na elven arriveren er drie douane beambten met Gauchita. Twee dames en een heer. Het enige dat er moet gebeuren is dat Henk zijn handtekening zet op een mail van de baas van Cecilia, waarin de mededeling staat dat Romlea alleen voor drie maanden hier kan blijven conform onze visa en maximaal tot acht maanden kan worden verlengd. Henk zet zijn krabbel en dan gaan ze weer. "Yo soy muy importante!", grapt Henk tegen Marcelo, die met enige verbazing kijkt dat er drie douaniers voor ons langs komen. We zien ze even later met zijn vieren weglopen. Zo te zien was de vierde persoon Cecilia. Die had kennelijk geen trek om in het bootje te stappen.

Na de lunch gaan we op pad om cadeautjes te scoren voor Any (Pablo’s moeder) en Marjolein. En kijken we waar een goede banketbakker zit hier in de buurt. Het wordt uiteindelijk een lange wandeling. Lekker sportief bezig op mijn verjaardag ;-)

’s-Avonds drinken we gezellig een verjaardagsbiertje met Walter en Roswitha in het clubhuis.

13-04 Buenos Aires - Taart!

Morgen vieren we drie verjaardagen in één keer bij Any thuis. Zij was een dag voor mij jarig en Marjolein vandaag. We hebben gister wel een bakker gevonden die niet al te ver weg is, maar hij gaat pas om vier uur open. Als we er zijn zie ik binnen niet echt iets wat voor een verjaardagstaart door kan gaan. Gelukkig heb ik vandaag opnieuw wat gegoogeld en een andere banketbakker vlak bij deze in de buurt gevonden. En daar vind ik gelukkig wat ik zoek. Een heerlijke chocoladetaart met aardbeien! Perfect!

14-04 Buenos Aires - Asado

"We krijgen een andere Uber!. Dit hebben we echt nog niet eerder meegemaakt zeg". De Uber die ons naar Ramos Mejia moet brengen haakt vlak voordat hij bij ons is af. We zien hem aan komen rijden, maar hij slaat in één keer, vlak voor de spoorwegovergang, linksaf. Ik zie op mijn Uber-app dat er een andere Uber naar ons op weg gaat. Echt heel apart.

"Hij had er zeker geen zin in", concludeert Henk.

Drie kwartier later zijn we bij Any en is het een gezellig weerzien. Haar nicht Laura is er ook en natuurlijk Marjolein, Pablo en Milo. Er staan al allerlei lekkere dingen klaar op tafel, maar eerst moeten we elkaar natuurlijk feliciteren en cadeautjes uitpakken. Onderwijl ligt het vlees al lekker te grillen op de barbeque. Het wordt al weer een gezellige middag met heerlijk eten. Ik mag zo langzamerhand wel eens aan de lijn gaan doen;-)

15-04 Buenos Aires - Mannen met een missie

Vanavond is in Nederland een documentaire over Holwerd aan Zee op TV te zien. Gelukkig hoeven wij daar niets van te missen dankzij Uitzending Gemist. Ondanks onze beetje brakke haven/wifi, lukt het toch de uitzending behoorlijk goed te bekijken. Mooi om te zien hoe de vier initiatiefnemers uit Holwerd lekker zichzelf blijven. Of ze nou in het dorp in hun eigen omgeving bezig zijn of in Den Haag of Brussel, het blijven heerlijk nuchtere Friezen met een missie! En wij zijn ervan overtuigd dat het ze gaat lukken. Wie weet varen we Holwerd over een paar jaar wel binnen als we terug komen van onze wereldomzeiling;-)

En uiteraard bel ik vandaag met zoon Marc, die als laatste in het rijtje al weer een jaartje ouder geworden is.

16-04 Buenos Aires - Onvoorstelbaar

"Ongelooflijk er is al achthonderd miljoen binnen!". Gisteravond is de Notre Dame in de hens gegaan. Vandaag lezen we dat er binnen een dag tijd al achthonderd miljoen euro is toegezegd voor herstel. Ik lees het met enig ongeloof. Hoe bestaat het dat er binnen vierentwintig uur zo’n gigantisch bedrag wordt opgehoest voor het herbouwen van een kathedraal, terwijl voor wat voor ramp ter wereld ook het weken duurt voor er geld beschikbaar is voor noodhulp en dan zeker nog niet zo’n enorm bedrag. Wij vinden het verbazingwekkend.

17-04 Buenos Aires - Nanny oma

Mijn Uber chauffeur van vandaag is een zwijgzaam type. Ik weet het, mijn Spaans is nog beperkt, maar zelfs dan lukt het meestal wel een gesprekje aan te knopen. Deze jongeman heeft er of geen zin in of is geconcentreerd aan het rijden;-) Het is druk op weg naar Ramos Mejia, het ritje duurt een half uur langer dan normaal. Om half twaalf ben ik bij Marjolein om haar vandaag wat te ontlasten van de zorg voor Milo. Hij heeft nog steeds moeite om een paar uur achter elkaar te slapen, dus voor Marjolein wel fijn dat oma er is, zodat ze wat dingen kan doen. En ik vind het helemaal prima. Hoe meer tijd met mijn schattige kleinzoon, hoe beter! :-) Ik blijf vandaag wat langer, zodat zij en Pablo een keertje samen kunnen eten in plaats van na elkaar. Tja, volgens mij hebben alle nieuwbakken ouders daar last van. Baby’s willen altijd net aandacht als jij denkt even rustig te kunnen eten;-)

Marjolein, Pablo en Milo met het cadeau van Leonardo en Noemi.

  

 

18-04 Buenos Aires - Hoofdbrekens

"Kom maar eens kijken. Ik snap niet wat er fout gaat." Henk is druk bezig met zijn Arduino hobby en loopt tegen een probleem aan. Ik kijk met hem mee naar een prachtige tabel, maar kan hem helaas ook niet helpen. "Kijk hier staan nullen en daar niet. En dat zou wel moeten. Ik snap niet waarom het gebeurt". Tja, ik helaas ook niet, dus Henk puzzelt weer gezellig verder. Eind van de avond heeft hij wel een idee wat de oorzaak is en probeert het op te lossen. Morgen maar weer testen.

19-04 Buenos Aires - Doodeng

"Hé, een mail van Matías". Het is eind van de warme dag en we zitten aan een biertje als ik de Romlea mailbox open. We hebben Matías en Marian al een tijdje geleden een mail met een uitnodiging om te komen eten gestuurd en ons eigenlijk wel een beetje verbaasd dat er nog steeds geen antwoord was. Aan de andere kant is het een drukke ondernemer en zijn wij luie cruisers, dus we begrijpen het ook wel weer. Wat blijkt uit de mail, Matías is overvallen door vier bewapende kerels. Behalve pistolen hadden ze zelfs een automatisch geweer. Hij is beroofd van zijn auto, laptop, telefoon enzovoorts. Tja, logisch dat hij ons dan niet eerder heeft gemaild natuurlijk! Het blijkt maar weer, Buenos Aires is een gevaarlijke stad.

20-04 Buenos Aires - Paashaas

Ook pasen is hier een sobere bedoening. Hoe anders is dat in Nederland met allemaal speciale lekkere dingen in de supermarkt. Je kunt hier wel chocolade eieren kopen, maar verder is er niets bijzonders te koop. De gewone chocolade is hier ongeveer twee keer zo duur als in Nederland, dus voor de gemiddelde Argentijn bijna onbetaalbaar. De paaseieren zijn nog duurder zelfs. Vandaag zijn de paaseieren twee voor de prijs van één, maar daarmee dus nog steeds behoorlijk aan de prijs. We laten ze maar voor wat ze zijn. Eens kijken of ze maandag wel een redelijk prijsje hebben;-)

21-04 Buenos Aires - Paasei

Vandaag is het eerste paasdag. Geen uitgebreid paasontbijt maar wel een lekker gekookt eitje. Het is lekker weer, dus we maken een wandeling en zitten even bij de rivier in het zonnetje het als de vele Argentijnen die vandaag ook de waterkant opzoeken. De ene na de andere snelle speedboot komt de haven binnen. Genoeg te zien dus.

22-04 Buenos Aires - Helaas pindakaas

Net als tweede kerstdag kennen ze hier ook geen tweede paasdag. Het is vandaag dus weer business as usual voor de Argentijnen. Aan het begin van de middag gaan we op naar de supermarkt voor boodschappen, maar tot ons verdriet zijn de paaseieren helaas niet meer te krijgen. We vissen achter het net.

23-04 Buenos Aires - Saai hoor

Er zijn van die dagen dat we eigenlijk niets meemaken. Vandaag is er zo eentje. Een beetje lui zijn we wel, want behalve hard studeren doen we eigenlijk niet zoveel.

24-04 Buenos Aires - Gemiste kans

Omdat het vandaag een stralende dag zou worden, heb ik gepland de was maar weer eens even lekker te doen. Helaas, het mag niet zo zijn. Het is de hele dag bewolkt. Wel jammer, want dan had ik net zo goed vandaag naar Marjolein kunnen gaan in plaats van morgen.

25-04 Buenos Aires - Soms zit het mee, en soms…..

"Ik ben benieuwd wat ik nu kwijt ben voor dit ritje", zeg ik als ik doodmoe Romlea binnen stap.

Vandaag ga ik weer een dagje naar Marjolein en Milo. Genieten van het kleine mannetje en voor Henk lekker een dag in zijn eentje rommelen op de boot, zonder dat hij last van mij heeft haha. Mijn Uber chauffeur raakt tot twee keer toe van zijn route af, omdat hij de tolweg wil mijden. Daar moet ik de volgende keer toch echt even een tandje scherper op zijn, want ik betaal met mijn creditcard die gekoppeld is aan de app, zodat ik nooit gedoe heb met cash geld en de tol automatisch wordt verrekend. Het kost weer onnodig extra tijd, maar goed uiteindelijk arriveer ik op de plaats van bestemming.

Milo is overdag inmiddels lekker wakker, dus dat is natuurlijk super leuk. Na de middag gaat hij voor het eerst mee boodschappen doen. Hij krijgt er niet veel van mee, want slaapt heerlijk in de draagzak bij zijn mama.

Als ik ’s-avonds terug wil blijft het nog een lange tijd druk op de weg, maar rond acht uur lijken de files op te lossen en bestel ik een Uber. Tegen de tijd dat we bij het laatste stukje file aankomen, zal deze wel genoeg opgelost zijn. Helaas een kleine misrekening. De file is nog helemaal niet opgelost. In tegendeel, het staat nog muurvast op de aansluiting naar de Panamericana, de snelweg die naar San Fernando en Tigre gaat. Uiteindelijk besluit mijn chauffeur de linkerbaan te pakken en een stukje om te rijden, zodat we na anderhalf uur eindelijk bij Barlovento aankomen.

Een duur ritje was het zeker, twee keer zoveel als normaal! Volgende keer toch echt maar wachten tot de file is opgelost. Dan maar wat later thuis.

26-04 Buenos Aires - Het is herfst!

Als we ’s-ochtends wakker worden waait het behoorlijk en regent het. Geen plensbui, maar echte Hollandse druilregen en die duurt zo’n beetje de hele dag. Het is echt herfst! "Zullen we vanmiddag lekker een film kijken?", stel ik voor. "Wat een goed idee!", is Henk het met mij eens, dus zo gezegd zo gedaan. Als we klaar zijn met onze Spaanse studie, zet Henk onze "thuisbioscoop" klaar. De laptop komt op tafel met twee boxjes voor het geluid. Wij komen de herfst wel door hier!

27-04 Buenos Aires - Lang zal die leven

Vandaag is het in Nederland koningsdag. En dat wordt dit jaar in mijn oude woonplaats Amersfoort gevierd. Omdat we morgen gasten krijgen voor de lunch, gaan we ook vandaag weer op stap voor boodschappen. Er is een taxiservice, remis heet dat hier, bij "onze" supermarkt waar je gratis gebruik van kunt maken als je voor meer dan een bepaald bedrag boodschappen haalt. We zitten er net 200 peso boven, dus maken graag gebruik van de remis, want dat scheelt een hoop gesjouw. "Ik ga lopen en kijken of ik bij het groenteboertje op de Peron rode paprika’s kan krijgen, ik zie je zo wel bij de boot". "Goed idee!", ben ik het met Henk eens. Voor het eerst zitten er zelfs mensen te wachten op de remis, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. En we wachten en we wachten, maar al wat er komt, geen auto. Eén van de wachtende dames gaat maar eens even binnen vragen. En ja hoor, binnen de minuut komt er een auto voorrijden. En daarna begint het wachten weer. Ik begrijp van het oudere stel dat voor mij is, dat ze inmiddels al een uur wachten. Bijzonder, want dat zou toch eigenlijk niet zo moeten zijn. Als de oudere heer na nog een kwartier wachten ook maar eens even binnen gaat vragen, gebeurt er precies hetzelfde. De remis komt er binnen twee minuten weer aan. Hmm, ergens klopt er hier iets niet. Na enig overleg vinden de dame en heer, dat ik maar moet instappen en dat zij wel gaan lopen. "You need to be carefull", waarschuwt de oudere dame mij. Ik begrijp het niet helemaal, maar volgens haar moet ik betalen als ik gebruik maak van de service. Nou dat lijkt me toch niet. Als ik even later uitstap bij de club komt Henk ook net aanlopen. We laden de boodschappen uit en zeggen de chauffeur gedag. Waarschijnlijk had de dame bij de supermarkt niet voor een groot genoeg bedrag boodschappen gedaan om gratis vervoer te krijgen.

28-04 Buenos Aires - Maestro van de asado

"Rufino es maestro del asado", zeg ik tegen Mariu in mijn beste Spaans. We zitten bij de parilla, oftewel de barbecueplek van de club. Vandaag zijn onze Argentijnse vrienden dan eindelijk bij ons op bezoek. Voor zover nodig leert Rufino Henk de fijne kneepjes van het vak met als resultaat heerlijk geroosterde paprika’s met een eitje en perfect vlees. Het is een gezellige middag en met onze buikjes kogelrond rollen we eind van de middag weer aan boord van Romlea. "Ik ga echt wat aan de lijn doen vanaf morgen hoor. Dit kan zo niet meer!", roep ik uit. "De kilo’s vliegen eraan met al dat eten!".

  

 

 

  Terug naar beginpagina